Champagne Denis Chaput ‘Mésogée’
€ 24,00
Dit familiedomein ligt in de buurt van Bar-sur-Aube en werd opgericht in 1862. De eerste champagne werd in 1934 op de markt gebracht (onder een ander merk). Vandaag bewerken Xavier en Nicolas Chaput hun 26 percelen met duurzame wijnbouwmethoden en laten ze hun cuvées 4 tot 10 jaar rijpen. Uitgerust met een modern vathuis dat geregeld wordt door een geothermisch systeem, ontvangen ze bezoekers in een 14e-eeuws tempeliershuis.
Champagne assemblage, fris, aangenaam, verleidelijk, fruitig. Champagne voor alle gelegenheden. Perfect als aperitief, bij koud vlees, kazen, sardientjes, garnalen, slakken...
Waarom de naam?
Mésogée is de naam van de prehistorische zee die 150 miljoen jaar geleden lagen sediment afzette en zo de ondergrond van de Côte des Bar vormde. Vandaag is deze verdwenen zee, naast de afwisselende lagen van kalksteen en klei, te zien aan kleine mariene fossielen. We kozen deze naam voor onze cuvée d'assemblage omdat hij symbool staat voor ons terroir.
En wat is het?
Het is een blend van 65% Pinot Noir en 35% Chardonnay. Hij werd gebotteld in juli 2015 en bestaat voor 70% uit wijnen van de oogst 2014 en voor 30% uit reservewijnen van de oogsten 2008 tot 2013.
Hoe ziet hij eruit?
Deze cuvée is helder, bleek goudgeel van kleur met zilvergele accenten en heeft fijne, persistente belletjes. De neus ontwikkelt aroma's van citroen, honing, zwarte bes, peper, rokerige kalksteen, steranijs, pioenroos, appel, abrikoos, biscuit en morellen. In de mond is de aanzet soepel en fris, met een romige, zachte bruis. De fruitige, knapperige pulp wordt onderstreept door de zuren van pomelo, fijn gecombineerd met een marmeren mineraliteit. De afdronk is licht en sappig, met een laatste zilte, smeltende sensatie.