Antonio Maçanita Arinto Dos Açores
€ 24,60
Wijn van de Portugese Azoren betekent een Atlantische oceaan injectie. Op de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan op zo'n 1400 kilometer ten Westen van Lissabon, wordt als sinds de zestiende eeuw wijn gemaakt. Maar zo weinig, dat je de wijnen uit de Azoren op het Europese vaste land vrijwel nooit ziet. Ze maken rond de 20.000 Liter per jaar, dat is zo ongeveer de jaarlijkse oogst op de Azoren. Het is allemaal wit en een groot deel wordt versterkt met alcohol. De wijn wordt gemaakt van typisch Portugese druiven, zoals de Verdelho en de Arinto. Wat ook nog onbekend is maar bij de wijnkenner zeker niet onbemind is kwaliteit want de Azoren hebben een geweldig klimaat voor wijn. De zeewind zorgt voor gezonde druivenstokken waarbij chemisch niet hoeft te worden ingegrepen. Vocht, zon en een groot verschil in temperatuur maken de wijnen van de Azoren ongekend fraai. Zonder twijfel het meeste bekende en vermaarde wijnhuis van de Azoren is Azores Wine Company. Zij hebben wellicht een van de meeste unieke terroirs in de wereld, in het midden van de Atlantische Oceaan, en aan de voet van de vulkanische berg Pico, zijn de wijngaarden geplant in de breuken van de rotsen, naast de zee, waar u het "zingen van de krabben" hoort, want daar is meer zon en warmte.
Deze 100% Arinto dos Açores is een inheems ras en dus exclusief voor de Azoren-eilanden, Ondanks dat de naam het doet vermoeden is de Arinto dos Açores niet verwant aan de Arinto. Wanneer de druiven perfect rijp zijn worden deze met de hand geoogst en in manden naar de pers gebracht waar de gehele trossen worden geperst. Het sap ondergaat fermentatie in kleine RVS-tanks van 600 tot 100L. Van de 2018 Azores Wine Company Arinto Dos Açores zijn 14 970 flessen gemaakt.
In de neus fris, ziltig en aroma's met tonen van grapefruit. In de mond een zeer aanwezige mineraliteit en zuurgraad, goede persistentie en ziltige tonen. Door deze ziltige tonen in deze wijn en de directe invloed van de zee is dit een perfecte begeleider bij een mooi gebakken kabeljauw, schol of schar (maar is bij iedere zeevis heerlijk).