HomeInfoOver onsDegustatiesContactLevering/ Verzendkosten

Webshop » Per land » Rode wijn » ITALIË » Sicilië » Feudo Montoni Nero d'Avola Vrucara - Sicilië

Feudo Montoni Nero d'Avola Vrucara - Sicilië

Feudo Montoni Nero d'Avola Vrucara - Sicilië

€ 42,59

Beschikbaar

Type Rode wijn
Land Italië
Regio Sicilië
Appellatie D.O.C. Sicilia
Wijndomein Feudo Montoni
Biowijn Ja
Volume 0.750 
Draaistop Nee

Deze Nero d’Avola is dé topwijn van Feudi Montoni. Vrucara, een wijngaard van amper 5 ha, vormt het hart van dit domein. Dit is het perceel waar 600 geleden ook al Nero d’Avola werd geteeld. De unieke zeldzame kloon bezit nog steeds de genetische eigenschappen van de oorspronkelijke beplanting, beschermd voor alle mogelijke contaminatie door zijn geïsoleerde ligging. De wijnstokken hier zijn minstens 75 jaar oud.
De kleur is intens rood, robijnkleurig met violette schitteringen. De neus is diep, warm en complex. Geurige aroma’s van viooltjes, nootmuskaat, zwarte pruimen en dadels brengen de zintuigen in verleiding. Specerijen als vanille, balsamico en eucalyptus zetten de puntjes op de i. De smaak is een al even fantastische ervaring. Hier proef je vijgen, pruimen en bramen in een mondvullend geheel. Zeer typerend voor deze unieke kloon is de pittige, kruidige toets van chocolade en nootmuskaat. Deze ultieme Nero d’Avola is uiterst elegant en fijn met sublieme, fluweelzachte tannines ter afronding.
Vinous – Antonio Galloni – Nero d’Avola Vrucara 2014 – 91+/100
Dark red with a hint of amber at the rim. Spicy red cherry and plums with underbrush, licorice and herbs adding depth and complexity. Enters bright and juicy, then turns more tactile and tough with a core of smooth but assertive tannins providing support to the red fruit and herbal flavors. Finishes long but slightly youthfully clenched. Made with organic grapes from pre-phylloxera Nero d’Avola bush vines, this really needs to be cellared a few more years. The fermentation is carried out in cement containers with a long maceration of 25 days on the skins. Native yeasts only are used and the wine ages 45 months in cement tanks, six months in oak barrel and six months in bottle prior to release for sale.
The Wine Advocate – Robert Parker 96/100
Fabio Sireci farms one of the most beautiful vineyard spots in Italy that overlooks an infinite expanse of vines and shifting waves of grain over softly rolling hills in inland Sicily. On a cloudy day, you can watch the magnificent peek-a-boo of brilliant sunbeams shine over the landscape as if you were in front of a life-sized movie screen. Those beautiful images always come to mind when I drink this wine. Tasted from magnum, the 2014 Sicilia Nero d’Avola Vrucara is maturing beautifully and slowly. The wine is dark and ripe at its core, but it shows a delicate framing of cola, dried rosemary, scorched earth, smoke, wild mushroom and fragrant rose hip. The bouquet is fluid and ever moving—much like that Sicilian landscape I described above—offering new layers of aromas with every swirl of the glass. In the mouth, the wine is fresh and very alive.

Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop