Château de Jau Blanc - côtes de Roussillon
€ 11,45
Type Witte wijn
Land Frankrijk
Regio Diffusion Des Domaines De Jau
Appellatie Côtes De Roussillon
Wijndomein Château de Jau
Biowijn Nee
Druif vermentino, macabeo
Volume 0.750
Draaistop Nee
De witte Château de Jau is een assemblage van Vermentino en Macabeo. Vermentino zorgt voor de frisse en kruidige structuur. Macabeo zorgt voor de volle smaak. De oogst gebeurt steeds vroeg in de ochtend om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de koelte van de nacht. De vinificatie gebeurt bij 16C (koud) om het aroma zo expressief mogelijk te maken. Originele en zuivere wijn uit Zuid Frankrijk met noties van peer en witte perzik. Schenk deze wijn bij zeevruchten en visbereidingen op een temp. van 10°C.
De Standaard Magazine :
‘Château de Jau heeft een veelzijdige wijnproductie in de zuidelijke regio Roussillon. De familie Dauré levert met deze druivenmix van vermentino, marsanne en roussanne een originele Côtes du Roussillon. Verbouwd op de laatste uitlopers van de Corbières ontwikkelen de druiven een mediterraan karakter door gebruik te maken van moderne technologie zoals een gecontroleerde temperatuur bij de vergisting. Kleur: strogeel getint voorkomen, helder en doorzichtig. Geur: in de aanzet een ontwikkeld parfum met rijpe geuren van perzik en abrikoos. Daarna domineren geuren van witte bloemen met een achterliggende toon van theeblaadjes en specerij. Smaak: elegant en vol. De combinatie levert een rijpe sappige wijn met ruim fruit, een karaktervolle inhoud en een stevige structuur. De einddronk toont opnieuw kracht en zuurheid, het fundament van deze gastronomische wijn.’
Frank Van der Auwera – wijnjournalist bij de Standaard:
‘De familie die dit domein nu al decennia met veel succes runt in de Vallée de l’Agly, heeft een beresterke prestatie geleverd met deze witte, zeer originele Roussillon, die vuurwerk zal stoken aan tafel. Want op deze druivensymfonie kunnen we onbekommerd de zotste keukenacrobatie loslaten: intens strogeel, fonkelend, met een fantastisch parfum van gedroogde abrikozen, pakken snijbloemen en sinaasschil, haast een droge versie van een muskaatwijn. Ook de smaak start superfloraal, met sappige impressies van Provençaalse perzik, heel rijp, maar toch fundamenteel droog en voorzien van een pittige aciditeit. Verrassende geroosterde amandelen in de finale. Een dwarsliggertje, zonder meer, maar ook een schatje uit een streek waar de (betere) witte wijn de consument nog altijd moet overtuigen. Schenkadvies: 9°.’