Champagne Denis Chaput L’Ombre d’Armand
In enkele woorden…
Champagne met een lange rijping in de kelder "sur lattes" (10 jaar). Perfect als aperitief, bij foie gras, gevogelte in saus of gekonfijt, vlees en vis gecombineerd met gestoofd fruit, truffels…
Waarom deze naam? Armand is onze overgrootvader. Hij creëerde onze eerste champagne in 1930, de "Champagne des Rochottes". Omdat deze cuvée het resultaat is van een lange rijping op latten van ongeveer 10 jaar, leek het ons logisch om hem te vernoemen naar degene die het avontuur begon.
Wat is het? Deze cuvée bestaat uit een blend van 75% Pinot Noir en 25% Chardonnay. Gebotteld in september 2012, samengesteld uit 70% wijnen van de oogst van 2011, 20% wijnen van de oogst van 2010 en 10% wijnen van de oogst van 2008.
Hoe is de champagne? Zijn kleur is helder en goudgeel met lichte strogele reflecties. De bubbels zijn fijn en aanhoudend. De neus is rijk en complex met aroma's van amandel, kamperfoelie, rode appel, mirabel, zilte zeebries, kweepeerpasta, boterbloem, cantharel, acaciahoning, witte perzik, brioche, boter en mokka. In de mond is de aanzet zuiver en fris met een zachte en verfijnde mousse. Het midden van de mond wordt gekenmerkt door een marmerachtige mineraliteit die zorgt voor een fruitig volume, ondersteund door een citrusachtige zuurheid en zwarte vruchten. Het geheel is zowel fris als gourmand. De romige textuur versterkt het gevoel van genot. De finale is rijk, geconcentreerd en smaakvol.
Welke gerechten passen erbij? Wij raden aan: Zeebaarsfilet met botersaus, cantharellen en mousserons; Kippenravioli met kokosmelk en sesamolie.